Sú veci, ktoré považujeme za tak samozrejmé a bežné, že nám ani nenapadne zamyslieť sa nad tým, aký náročný proces a akú dlhú cestu musia podstúpiť, aby sme si ich mohli kúpiť a vychutnať. Áno, je to čokoláda.
Dnes už nie je problém na Slovensku vyrobiť tabuľkovú čokoládu alebo pralinky z dovezenej suroviny. Dokonca už aj u nás sa pražia kakaové bôby a pripravuje kakaová hmota na ďalšie spracovanie, ale kakao sa u nás nepestuje.
Tak sa teda pozrime na cestu kakaového bôbu, na jeho prípravu a spracovanie. Čo to všetko obnáša, aby sme sa mohli potešiť z tak lahodnej a obľúbenej čokolády.
Kakaovníky sa pestujú vo viacerých krajinách Afriky, Ázie a Strednej či Južnej Ameriky. Je to veru zvláštny strom. Predstavte si, kvietky a teda neskôr aj plody vyrastajú priamo z kmeňa stromu.
Kvitne takmer po celý rok, no plody sa urodia len z cca 1-5% kvetov! Tvar plodov je podobný rugbyovej lopte s dĺžkou cca 30 cm. Čo je pre nás možno nezvyklé, vďaka ideálnej klíme sa úroda zberá 2x do roka.
Kakaový struk sa po zbere otvorí, vyberú sa z neho bôby, ktoré sa následne sušia a následne putujú na spracovanie – na praženie.
Po upražení prichádza na rad drvenie a lisovanie. Týmto procesom získavame kakaové maslo a kakaový prášok. Spomínané suroviny potom vďaka opätovnej vzájomnej kombinácii (po pridaní ďalších prísad) určia výslednú chuť a kvalitu čokolády.
Aby bola výsledná čokoláda hladká a lahodná, nesmieme opomenúť dôležité konšovanie – proces, kedy sa čokoláda rozotiera pomocou valcov na jemné čiastočky s veľkosťou len niekoľko mikrónov (mikrón je tisícina milimetra)
No a potom nastáva „už len“ temperovanie, kedy čokoláda prechádza zohrievaním a ochladzovaním, kde čas, teplota a miešanie ovplyvnia jej štruktúru, krehkosť i lesk.
Nezáleží na tom či to bude tabuľková čokoláda alebo pralinky. Pri tých správnych surovinách a poctivom spracovaní nám výsledná maškrta spraví radosť nielen na jazyku, ale aj na srdci.
Už onedlho budete mať možnosť stretnúť v Bratislave majstrov čokolatiérov. 18. a 19. novembra sa v nákupnom centre BORY MALL koná Festival KÁVA • ČAJ • ČOKOLÁDA „TRADIČNE/ NETRADIČNE“
Príďte sa pokochať ich výtvormi a samozrejme aj ochutnať a preveriť kvalitu ich práce alebo sa aj spýtať ďalšie otázky, ktoré vám v súvislosti s tak „bežnou“ pochutinou, akou je čokoláda, napadli.
Zdroj: www.KavaCajCokolada.sk
Zdroj fotiek: www.pixabay.com