Akej káve dávate pri nákupe prednosť? Mletej či zrnkovej? Mletú kávu uprednostňujú tí, ktorí doma nemajú mlynček na kávu. Je to pohodlnejšie, praktickejšie a to je asi „všetko“. Ak sa však pozrieme na kvalitu výsledného nápoja, chuť či vôňu, víťazom bude ten, kto si kávové zrná pomelie priamo pred prípravou kávy.
Potvrdzujú to aj slová Petra Szaba, pražiara a predajcu kávy.
„Pomlieť by ste mali len toľko kávy, koľko v danom momente spotrebujete. Je pravdou, že elektrické mlynčeky na kávu sú drahé, ale na našom trhu sú dostupné kvalitné ručné mlynčeky už od 14 €. Ak si zoberieme, že je to cena pol kila mletej kávy, tak je to veľmi dobrá investícia. A navyše, má to svoje čaro. Krásna aróma čerstvo pomletej kávy prevonia vašu kuchyňu každé ráno“. Peter dostával od zákazníkov e-maily so žiadosťou o predaj mletej kávy, poprípade so žiadosťou namlieť kávu až po objednávke a hneď odoslať. Ak by aj zvolil najrýchlejšiu možnosť dopravy (kuriér do 24 hod.), tak aj v tomto prípade by zákazníkovi dorazila cca 30 hodín stará káva.
So zasielaním mletej kávy nebol Peter stotožnený a tak sa rozhodol pre malý test. Pripravil jedno espresso z čerstvo namletej kávy a jedno z kávy, ktorú namlel pred 48 hodinami a následne uskladnil do vzduchotesnej nádoby. Jednalo sa o ten istý druh kávy. Rovnako staré praženie, rovnaké nastavenie mlynčeka. Proste všetky atribúty rovnaké až na čerstvosť mletia.
Test potvrdil Petrov názor. Zrnko kávy si totiž treba predstaviť ako konzervu. Táto „konzerva“ udrží maximálnu chuť kávy cca 30 dní. Potom začne kvalita kávy a chuti klesať. Ak zrnko pomelieme (teda konzervu otvoríme), tak sa okamžite začnú vyparovať a uvoľňovať všetky prchavé a chuťové látky z kávy. Káva začne oxidovať. Vyparuje sa aj CO2 (oxid uhličitý), ktorý vo veľkej miere vytvára cremu. Absencia cremy by ani nevadila, ak by chuť kávy zostala zachovaná. No nezostane. Chuť kávy je prázdna, čisto horká bez nejakých dochutí a cítiť v nej aj rôzne pachute.